Jules i Jim, alemany i francès respectivament, es coneixen poc abans de la Primera Guerra Mundial a París. Junts, mantenen interessants converses sobre diferents qüestions culturals i socials. Aviat es fan inseparables. Un bon dia, coneixen una explosiva i capritxosa senyoreta, Catherine. Fascinats pels seus encants, Jules i Jim no trigaran en enamorar-se d’ella. Qui es quedarà amb la noia finalment? El destí dirà. Només diré que Jules i Jim mai es van barallar per ella i que, malgrat totes les vicisituds que han de passar, els seus sentiments romandràn nobles i generosos.
martes, noviembre 28, 2006
Jules i Jim
Jules i Jim, alemany i francès respectivament, es coneixen poc abans de la Primera Guerra Mundial a París. Junts, mantenen interessants converses sobre diferents qüestions culturals i socials. Aviat es fan inseparables. Un bon dia, coneixen una explosiva i capritxosa senyoreta, Catherine. Fascinats pels seus encants, Jules i Jim no trigaran en enamorar-se d’ella. Qui es quedarà amb la noia finalment? El destí dirà. Només diré que Jules i Jim mai es van barallar per ella i que, malgrat totes les vicisituds que han de passar, els seus sentiments romandràn nobles i generosos.
domingo, noviembre 26, 2006
La Casa Azul vs. Fangoria
A menudo me he preguntado: ¿Por qué todas las canciones hablan de amor? La primera respuesta es que no. No todas las canciones hablan de amor, hay muchas que hablan de desamor. También es cierto que hay algunos “artistas” tan insensibles que son incapaces de sentir (será que mienten y ya no sienten siquiera amor, dolor ni nada)* y se dedican a escribir letras propagandísticas, insubstancialmente frívolas o bien que hablan sobre otras canciones. Pues bien, he discutido sobre esto con más de uno y más de dos ¿Hay que despreciar a los artistas que no cantan sobre sentimientos? o bien “ya cansa tanta cursilada, necesito que los cantantes me digan algo distinto…” Yo soy de la opinión (y creo mucho en mi opinión) de que el arte -y especialmente la música- es fruto de la emanación sensible de los seres humanos. Es decir, así como el deporte es una forma de sacar adrenalina y descargar energía negativa y la política es una forma (bien dudosa) de expresar nuestros ideales, el arte debe ser una forma de expresar nuestros sentimientos. No deben confundirse los canales. Descargar adrenalina (hardcore, rock duro) y hacer propaganda política (Manu Chao) no son buenas ideas para con la música, es como limpiarse el culo con ortigas. Se que mi punto de vista puede dar lugar a controversias pero nada me gustaría más que hubiese mucha gente dispuesta a (ciber)discutir conmigo. Sólo pido que nadie me insulte, ni a mi ni a Guille Milkyway, que siempre se pueden exponer los argumentos educadamente como yo acabo de hacer.
La Casa Azul:
“Cerca de Shibuya olvidaré tu amor y encontraré un nuevo océano, un huracán de sensaciones pop, algo nuevo, diferente y muy moderno…”
“Vamos a querernos más y a cuidarnos sin parar pues aun quedan muchos años para la inmortalidad…”
“No, no te molestes en llamarme, ni tampoco en estudiarme ni en analizar mi voz…. Te agradezco haberme saludado en el Vips, es seguro que hace años yo me hubiera enamorado de ti…”
“Quiero que me des un Chicle Cosmos que me lleves hasta Venus en tu corazón repleto de pequeños cuentos…”
“Que pobre me resulta tu dolor, que pereza da tu estúpida ambición. Me saturan tus palabras, me sonroja tu ignorancia y me parece tan pueril que quieras hablar de cosas que jamás te van a pasar. Mira, tu visa es aburrida, no te esfuerces en encubrirla con patéticas mentiras…”
Fangoria:
“En el espacio hay un astronauta solo llorando. Aquí en la tierra la señal que manda se va apagando…”
“Sé que lo que me has dicho hoy, sabiendo que estoy como estoy, es un desafío un loco desvarío capricho intolerable…”
“En fin, de qué sirve un futuro ideal, construido en terreno ilegal o un pasado que me hace dudar, del presente. Y yo me defiendo atacándote así, retorciendo palabras de amor, intentando que quieran decir lo que yo no me atrevo…”
“Estés donde estés, no importa con quien voy a hacer que me odies… Vuelves a mentir, no me engañas. Tú no eres feliz, no sin mí, no sin quien te hará sufrir…”.
“Es más fácil olvidarse que vengarse…”
Como se puede apreciar, tanto Guille como Alaska y Nacho escriben sobre cuestiones, más o menos profundas, pero, en todo caso, relativas o pertenecientes al corazón. En Cerca de Shibuya Guille encuentra una luminosa i juvenil forma de desprenderse del dolor que le causó una pérdida (seguramente en Barcelona). No tiene más que viajar a Tokio y descubrir el Shibuya-Kei, i el Pacífico. Todo ello le causará lo que magistralmente llama sensaciones pop, un antídoto perfecto para superar la angustia derivada de la pérdida. Fangoria, suele tener una forma distinta de gestionar los sentimientos. En Las Ventajas de Olvidar, Olvido e Ignacio deciden liberarse de la nostalgia y, pese a que saben que el proceso de olvidar es harto doloroso, resuelven mirar hacia el futuro sin mayor preocupación.
Podríamos simplificar las cosas diciendo que La Casa Azul entiende los problemas con más optimismo y vitalidad y Fangoria tiene una visión más oscura, retorcida y radical de los males. Pues bien, entre muchas otras cosas, hay que tener en cuenta que Guille debe tener la visión de un joven cosmopolita que empieza a hacer música cuando el teléfono móvil y el mp3 se imponen. Alaska y Nacho, en cambio, han crecido con la movida, han visto a sus compañeros morir de sida o de sobredosis y, lo más importante, pasan de los cuarenta. El hombre posmoderno seguramente pasará por distintas fases. En unas tendrá sensaciones pop y vestirá con colores vivos. En otras, llorará por las calles y se comprará una cazadora de cuero negro. No dejaremos de vivir las dos caras de una misma moneda y, mientras tanto, veremos la vida pasar. Que bonito es tener distintos e interesantes puntos de vista para acercarnos más a la realidad. Y poder escuchar cosas que hablen de nosotros.
* Blues por Charlie, La Buena Vida.
lunes, noviembre 20, 2006
Somiant el carnaval dels animals
El primer que vaig fer quan els infants varen estar acomodats va ser llegir el tríptic de l’espectacle que deia així:
« Hi havia una vegada un petit faune… Per cert, saps què és un faune?
Un faune és un ésser que viu als boscos i a les selves, és molt entremaliat, li agrada molt jugar i tots els animals del bosc són els seus amics.
Continuem...
Hi havia una vegada un petit faune que es va fer amic d’un músic. Anava amb ell a tot arreu i un dia el va acompanyar a un concert. Allà va conèixer els altres músics de l’orquestra i va jugar molt amb tots.
Aquell dia l’orquestra tocava una peça que es deia precisament Preludi -que vol dir preparació o principi- a la migdiada d’un faune.
I com que la peça era per fer adormir faunes, al nostre petit faune li va venir molta, molta son. Es va adormir i va començar a somiar un somni fantàstic i molt bonic en què sorteen els seus amics músics i els seus amics animals i tots junts feien una gran festa: El carnaval dels animals!
I vols saber què va passar en aquella festa tan fantàstica?
Doncs obre bé els ulls i les orelles, escolta i mira. »
Doncs bé, després de llegir aquesta suggeridora invitació, com comprendreu, les meves expectatives estaven pels núvols i desitjava que l’obra comencés de seguida. Malauradament, per ser educat i per alleugerir-li el patiment a la mestra de la classe de Les Estrelles, em vaig oferir a seure amb en Nico, l’equivalent català a en Shin Chan, d’un metre vint aproximadament i amb el cabell més engominat que jo. Semblava que la bonica història del faune no havia de començar mai, i ni jo ni en Nico sabíem l’aspecte que tindria el faune però jo, per fer-lo estar més quiet, vaig suggerir-li que tindria aspecte de monstre. No va semblar preocupar-se gaire. I per fi, va començar l’espectacle amb les notes de Claude Debussy i els moviments esperpèntics del faune, que resultava ser un peluix de merda, semblant al d’un antic anunci de Levi’s però de color blanc… El faune, per les seves accions, era realment entremaliat com advertia el tríptic. Després d’uns eterns deu minuts de veure l’animaló saltar i jugar amb els músics (i de soportar l’emoció d’en Nico) el faune es va adormir finalment. I tots us preguntareu quin va ser el seu somni oi? Doncs bé, tot d’animals (titelles) de diferents mesures i colors van anar desfilant per l’escenari. Un burro, ocells, peixos, un espectacular lleó pujat al damunt del piano de cua… Moments estel·lars quan la trompa d’un elefant es va insinuar per la part dreta de l’escenari, o, cap al final, quan un t-rex d’ossos va aparèixer amb una corbata de ratlles roses i negres. Una de les coses que em feia sentir malament es que tots els nens, identificaven ràpidament els animals que sorgien del no res, només de veure-ls’hi una orella, jo, m’ho havia de rumiar una mica… En acabar l’obra, vam sortir, vam contar els nens diverses vegades (una excentricitat de la mestra), i vam baixar fins a drassanes a agafar l’autocar que ens havia de dur quatre carrers més enllà. Tot plegat, inoblidable. Si mai us trobeu un faune...